Περιηγηθείτε στην πόλη της Λάρισας
- Ακρόπολη: Από την Νεολιθική και την Κλασσική Εποχή μέχρι τα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Ακρόπολη της πόλης της Λάρισας βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Αχιλλείου.
- Α’ Αρχαίο Θέατρο: Νότια του λόφου του Φρουρίου, στην οδό Βενιζέλου, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέατρα του 3ου αι. π.Χ.. Το θέατρο συνδεόταν τόσο με λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως η τέλεση θεατρικών παραστάσεων, μουσικών και ωδικών αγώνων, όσο και με πολιτικές εκδηλώσεις, σχετικές με την διοίκηση του Κοινού των Θεσσαλών και τις συνεδριάσεις της εκκλησίας του Δήμου.
- Β’ Αρχαίο Θέατρο: Τα θεατρικά δρώμενα της πόλης φιλοξενούνταν στο Β΄ Αρχαίο θέατρο, κατά την ρωμαϊκή περίοδο, καθώς το Α’ μετατράπηκε σε αρένα.
- Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό [Büyük Hamam]: Συνεχίζοντας την περιήγησή στην Οδό Βενιζέλου, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει το ιστορικό κέντρο της πόλης. Μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα συναντάμε το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό, επονομαζόμενο και Büyük Hamam. Σήμερα όλο το συγκρότημα του λουτρού έχει ενσωματωθεί στα νεότερα εμπορικά καταστήματα.
- Μπαϊρακλί Τζαμί: Στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα συναντάμε το Μπαϊρακλί Τζαμί, που ονομάστηκε έτσι, γιατί λέγεται ότι ο ιμάμης του τζαμιού αυτού ύψωνε μια σημαία, δίνοντας σήμα και στους υπόλοιπους ιμάμηδες της περιοχής να καλέσουν τους πιστούς για προσευχή (μπαϊράκ στα τούρκικα σημαίνει σημαία). Σήμερα σώζονται οι δύο τοίχοι του κεντρικού χώρου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ωραία πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία όπως το Μπεζεστένι, με το οποίο χρονολογούνται στην ίδια περίοδο (15ος - αρχές 16ου αι.).
- Μπεζεστένι: Το Μπεζεστένι, στο λόφο του Φρουρίου είναι μια μεγάλη σκεπαστή αγορά, που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου - αρχές του 16ου αιώνα και αποτέλεσε το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς. Σήμερα σώζονται μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος.
- Γενί Τζαμί: Στην οδό 31ης Αυγούστου απέναντι από την πλατεία Μπλάνα συναντούμε το Γενί Τζαμί, το οποίο αποτελεί το νεότερο από τα πολλά τζαμιά που υπήρχαν στη Λάρισα την περίοδο της οθωμανικής κατοχής (γενί = νέο). Σήμερα στεγάζεται σε αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας. Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη έκθεση, η οποία περιέχει εκθέματα παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών συλλογών.
- Τάφος του Ιπποκράτη: Ο τάφος του Ιπποκράτη, του πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, αποκαλύφθηκε μετά την υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού το 1826 και το 1978 στήθηκε κενοτάφιο και μαρμάρινος ανδριάντας που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Καλακαλά, απέναντι από το Αλκαζάρ.
- Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο: Στη συνοικία Χαραυγή θα βρούμε το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, στεγασμένο σε νέο κτήριο υψηλών προδιαγραφών, που παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει κειμήλια, έργα τέχνης, συλλογή χαρακτικών έργων, απλά αντικείμενα του τρόπου ζωής του προμηχανικού και πρωτοβιομηχανικού ανθρώπου που εικονογραφούν την πολιτισμική ταυτότητα της Λάρισας και της γύρω περιοχής.
- Διαχρονικό Μουσείο: Στο λόφο του Μεζούρλου, σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων, στεγάζεται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Θεσσαλίας - προϊστορικός, κλασικός και βυζαντινός - που έγινε αντικείμενο μελέτης τον τελευταίο αιώνα από πολλούς Έλληνες και Ευρωπαίους αρχαιολόγους.
- Δημοτική Πινακοθήκη «Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα»: Το κτήριο της πινακοθήκης, που εγκαινιάσθηκε το 2003, βρίσκεται στην συνοικία της Νεάπολης και φιλοξενεί 750 πίνακες ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και άλλα 410 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικά. Αποτελεί πυρήνα πνευματικής δημιουργίας και αναζήτησης, ενώ διοργανώνει εκθέσεις συμβάλλοντας στην αισθητική και καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση του κοινού της πόλης και της περιοχής. Εκτός των εκθεσιακών χώρων περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο εκδόσεων τέχνης, άρτια εξοπλισμένο αμφιθέατρο, εργαστήριο φωτογραφίας και άλλους βοηθητικούς χώρους.